Το χημικό πίλινγκ (chemical peeling) είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται αφαίρεση της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος, στην οποία προκαλούμε ελεγχόμενη καταστροφή με τη χρήση ενός χημικού διαλύματος.

 
 Η διαδικασία αυτή έχει ως σκοπό την ανανέωση της επιδερμίδας βελτιώνοντας αισθητά την υφή του. Ταυτόχρονα, διεγείρεται η παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης. 

-Γιατί να επιλέξω το Χημικό Πίλινγκ;

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για δέρματα με κηλίδες, ρυτίδες, ουλές, σημάδια ακμής, πανάδες, ακμή, δυσχρωμίες (χρωματική ονομοιγένεια).Ο στόχος του χημικού πίλινγκ είναι να βελτιωθούν ή να απομακρυνθούν ουλές ή σημεία της γήρανσης (ρυτίδες, πανάδες) καθώς επίσης να ανανεωθεί η επιδερμίδα. 


-Απαιτείται χρόνος αποθεραπείας;

Το χημικό πίλινγκ είναι μια αρκετά επεμβατική τεχνική για αυτό και η εφαρμογή του ενδείκνυται μόνου τους χειμερινούς μήνες που υπάρχει περιορισμένη ηλιοφάνεια. Είναι κατάλληλο για τραχιά δέρματα, με βαθιές ρυτίδες, έντονες κηλίδες, ουλές και σημάδια. 

Μετά από την θεραπεία ενδέχεται να παρουσιαστεί κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητα ή/και ξηρότητα του δέρματος. Όμως, αυτά θα υποχωρήσουν καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία. Τα πρόσωρινά αυτά συμπτώματα δεν θα σε εμποδίσουν να επιστρέψεις στην εργασία σου ή να ασχοληθείς με τις συνήθεις δραστηριότητές σου (με εξαίρεση την έντονη άθληση και εφίδρωση τα πρώτα 24ωρα όπως και τη χρήση πισίνας ή σάουνας). 


-Αντενδείξεις;

Δεν εφαρμόζεται σε άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα με αλλεργικές αντιδράσεις, εγκυμοσύνη αλλά και σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί φωτοευαισθησία.


-Πώς θα είναι το δέρμα μου μετά;

Η επούλωση του δέρματος στα ήπια χημικά πίλινγκ διαρκεί μία έως επτά ημέρες. Το δέρμα ενδεχεται να είναι ελαφρώς κόκκινο για τις πρώτες ώρες (και πάλι αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος, την αντοχή του αλλά και το αντίστοιχο χημικό παράγοντα που θα επιλεχθεί με βάση τις ανάγκες του δέρματος), ενώ όταν υποχωρήσει η ερυθρότητα μπορεί να υπάρξει ξεφλούδισμα για 1-2 ημέρες το οποίο είναι και επιθυμητό στην διαδικασία της ανανέωσης.

Το δέρμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αυτές τις μέρες, πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά ενυδατική και αναπλαστική κρέμα και είναι απαραίτητη η εφαρμογή αντιηλιακού προϊόντος καθημερινά και απαραίτητα με συστηματική ανανέωση του μέσα στην ημερα ενώ παράλληλα να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως ή σε τεχνητές πηγές ακτινοβολίας (solarium) για τις πρωτες 10 ημέρες τουλάχιστον. 

Επειδή, το επιφανειακό peeling είναι πολύ ήπιο, συνήθως την ίδια ή έστω την επομένη μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί make up.


-Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Mπορεί να χρειασθούν 3-5 εφαρμογές έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος, τον χημικό παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. 

Οι συνεδρίες συνήθως απέχουν το λιγότερο 2 εβδομάδες η μία από την άλλη. Ωστόσο αν το δέρμα δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, η επιδερμίδα μπορεί να δείξει ανανεωμένη και με την πρώτη εφαρμογή.

Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση του δέρματος θα φανούν τα αποτελέσματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περιμένει από 1 έως 14 ημέρες, ανάλογα με το είδος του peeling  που έκανε.


Beauty Tip: Το χημικό πίλινγκ μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με θεραπείες Μεσοθεραπείας δίνοντας μας εξαιρετικά αποτελέσματα.